r

Jak na madeirové kraslice?

4.3.2015, Šikovné ruce

Madeirové kraslice jsou pojmenované po madeirové výšivce.  Motiv tvoříme pomocí dírek vyvrtaných do vajíčka.

Na tuto techniku jsou ideální bílá vyfouklá vajíčka. Musíme dávat pozor, aby na skořápce nebyla žádná, byť malá prasklinka. Dále budeme potřebovat hobby vrtačku s malými vrtáčky a frézkami. Vrtačka by měla mít alespoň 15 000 otáček.

Na vajíčka si buď před-malujeme tužkou místa kde budeme vrtat, nebo začneme hned po paměti. Začneme malou frézkou, na skořápku jen jemně tlačíme a vyvrtáme tak všechny dírky. Vajíčkem nikdy netlačíme proti tvrdé podložce. Pokud vajíčko nechceme držet v ruce, opřeme si ho například o vrstvu plsti. Nejdříve vyvrtáme malé dírky, které postupně zvětšujeme. Není vhodné, alespoň pro začátek, vrtat velké množství dírek vedle sebe.

Po vyvrtání zůstanou ve vajíčku zbytky blány. Nejjednodušším způsobem je ponoření vajíčka do Sava.

Hotová vajíčka se obvykle dekorují voskem, použít můžete buď klasické rozehřáté voskovky, nebo použít speciální výtvarné barvy. Prodávají se v tubách, ty připomínají barvy, které se používali k malování na sklo, ale jejich barva je sytější. Tvoří tak na vajíčku výraznější, plastičtější linku.

Pokud s touto technikou začínáme, musíme počítat, že se nám vše nemusí podařit hned na poprvé. Doporučujeme tak začít trénovat na hnědých skořápkách. Velmi důležitý je tlak jakým na skořápku tlačíme.

Vrat můžeme nejen slepičí, ale i husí vejce.

Sdílej tento nápad dál:
Vánoční hvězdičky
Skořápkové věnce
Věnce fasetové
Přihlaste se snadno pomocí Facebooku

Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do diskuzí a ukládat si nápady mezi oblíbené

Přihlásit se Facebookem

Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.

Přihlaště se k odběru newsletteru! Přehled nových nápadů do Vaší schránky!

Přihlášení je rychlé, slibujeme že Váš e-mail nesdělíme nikomu dalšímu. Novinky o posledních nápadech Vám nepošleme častěji než jednou týdně a kdykoliv se můžete odhlásit.

2936 fotografií ve 385 galeriích
Poslední nápady   |   Články   |   Diskuze   |   O nás   |   Výstavy
Informace o zpracování osobních údajů

© 2006 - 2024, Code & Design by Dario Kolar, Powered by Flytown